БулфотоВарна ще се наложи да спасява Бургас от безводие. Водна криза

...
БулфотоВарна ще се наложи да спасява Бургас от безводие. Водна криза
Коментари Харесай

Министър Ревизоро: Варна ще се лиши от водата на Камчия за няколко месеца, за да прояви солидарност към Бургас

Булфото

Варна ще се наложи да избавя Бургас от безводие. 

„ Водна рецесия в Бургас няма да има. Образно казано Варна ще се лиши от водата на язовир „ Камчия “, с цел да прояви взаимност към Бургас. Няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас “.

Това разгласи министърът на екологията Емил Димитров след незабавна среща с локалната власт в Бургас.

На срещата е решено още да се трансферира собствеността върху два язовира –„ Ахелой “ и „ Порой “, от Министерството на земеделието и храните на регионалната администрация, с цел да стартира спешен ремонт, представен от

" Максимално бързо да създадем връзките сред Порой и Ахелой, да резервираме съответните количества и следващата година никой да не разбере в бургаския район, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични проблеми. За задачата сме създали проект с господин Нанков и с кметове на Варна, на Бургас, с регионалните шефове. Този месец, аз през вчерашния ден разписах графика, постанових известни ограничавания, които натрапвам от януари. Сега ще има още малко ограничавания, с цел да резервираме Варна, нагледно казано ще се лиши малко от водата в Камчия, демонстрира взаимност, която е извънредно огромна, за Бургас. Ще получим за няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще пристигна в Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца. Имаме си планове и ще приведем в редовност Ахелой ", изясни екоминистърът Емил Димитров.

По думите му, в случай че язовирите преминат в предписание на регионалния шеф, водата ще бъде по-евтина.

Спешна работна среща в Бургас беше свикана, откакто екоминистърът разгласи в петък в Народното събрание, че градът е изправен пред сюжет „ Перник 2 “.

През бюджета на „ Българския ВиК холдинг “ ЕАД е обезпечено финансиране за свързване на язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “ към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, с цел да може да стане оптимално бързо,обясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

С осъществяването на плана ще се обезпечи опция за водоснабдяването в дълготрайна вероятност, а освен за 2021 година и подсети, че през 10-15 години има интервали на цикличност със засушаване, като да вземем за пример към октомври 2007 година водните количества в язовир “Камчия ” са били сходни с актуалните. За Варна зареждане ще бъде обезпечено посредством превключване към деривация „ Китка “. За да се понижат загубите на вода по нея, тръбата ще бъде сменена с европейския план, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна.

Има към този момент подписани контракти, социална поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишение на цената на водата поради помпажното извличане на вода от деривация “Китка ”, акцентира Нанков. И добави, че е създаден механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде опция най-малко 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от бент. „ Камчия “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР